Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hoe zit dat met verzekeringen?
Gevelbank heeft een verzekering die alle eventuele schade bij de installatie dekt. Die geldt uiteraard enkel wanneer Gevelbank de installatie op zich neemt, niet bij de doe-het-zelf formule.

Is een gevelbank juridisch toegestaan?
Ja. Een gevelbank steekt niet verder van de voorgevelrooilijn uit dan een vensterbank, fietshaak of geveltuin. Er is (bv. in Gent) dus geen stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Als de bank is uitgeklapt, is ze binnen een paar tellen demonteerbaar wanneer bijvoorbeeld rolstoelgebruikers passeren. We vragen van al onze klanten het (vanzelfsprekende) engagement dat ze er mee voor zorgen dat het voetpad voor iedereen begaanbaar blijft.
Wat erfgoedpanden betreft leggen we de verantwoordelijkheid bij de klant. We kunnen niet bij iedere aanvraag controleren of de gevel al dan niet beschermd is.

Kan ik meteen ook een geveltuin laten aanleggen?
Zeker! In dat geval verwijzen we je door naar een van onze geveltuin-partners. Met hen kan je verder nadenken over een gevelbank in het groen. Onze geveltuin-partners zijn de vrijwilligers van de Geveltuinbrigade van GMF en de professionals van Canopy Greenroofs (Canopy installeert ook gevelbanken!).

Wat met een huurhuis?
Huurders zullen afspraken moeten maken met hun verhuurder, want een gevelbank kan je niet meenemen naar een volgende woonst. Om de stevigheid te garanderen worden de driehoeken chemisch in de gevel verankerd, zonder slijpschijf overleven die het huis (jazeker, kwaliteit ;-)). Je kan de kost van de Gevelbank natuurlijk ook verdelen met de volgende huurders door ze tweedehands te verkopen. Of eventueel kan je het houten gedeelte meenemen en nieuwe driehoeken installeren aan je nieuwe huis.

Een gevelbank met installatie maar NIET aan mijn voorgevel, kan dat (in Gent)?
Normaal niet. Maar wij zijn niet altijd normaal. Als je niemand kent die de installatie kan doen en als je de gevelbank echt niet aan je voorgevel wil, mail ons dan via het contactadres. Wij combineren dit engagement met een ander hoofdberoep, dus moeten vaak zoeken naar tijd. Uitzonderingen bekijken we geval per geval en met veel empathie.